Spijkers, Caspar Henricus Augustinus (Cas)Geboren te Tilburg op 12 januari 1946. Hij huwde met Josephina Maria Johanna Antonie (Marjo) Linckens (1948), met wie hij twee dochters kreeg. Hij was kok en auteur van kookboeken. Spijkers begon zijn carrière als sous-chef in het Tilburgse restaurant De Korenbeurs. In 1977 won hij de Gouden Koksmuts. Vanaf 1979 was hij chef-kok in het Oisterwijkse restaurant De Swaen, van eigenaar Henk aan de Stegge. Vanwege zijn kookkunsten verkreeg hij voor ‘zijn’ restaurant De Swaen in 1982 een Michelin-ster en in 1984 een tweede. Daarmee was Spijkers de eerste Nederlandse kok met twee Michelin-sterren. De Swaen is dan het walhalla onder de Nederlandse restaurants. Veel toen nog jonge chefs werkten in Oisterwijk onder Spijkers. Onder hen Sergio Herman, Jonnie Boer, Margo Reuten, Nico Boreas, Edwin Kats, André van Doorn en Johan van Groeninge. De tweede ster werd in 1991 verloren, de eerste in 1999. Bekendheid verwierf Spijkers in de jaren negentig bij het grote publiek door zijn TV-kookprogramma op RTL ‘Koken met Sterren’. In 2001 trok hij zich terug uit De Swaen. Sinds augustus 2007 bestaat de Cas Spijkers Academie, een koksopleiding die onder toezicht van Spijkers stond, met vestigingen in Boxmeer en De Lutte (Twente). Op 6 juli 2011 werd Spijkers benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn grote verdiensten voor de Nederlandse culinaire cultuur. Spijkers overleed op 29 oktober 2011 in zijn woonplaats Oirschot aan slokdarmkanker. |